A testtel suttogás (Body Whispering) avagy Kulcs a tudatos érintéshez 2015. október

Részt vettem Rómából on-line közvetítés útján Budapesten dr. Dain Heer 3 órás előadásán és gyakorlatán egy kisebb magyar csoporttal együtt. A whispering, magyarul suttogás fogalma az utóbbi években vált ismertté az indiánok lovakat szelídítő (és nem betörő vagy idomító) eljárásaként, és egyre inkább másfajta állatokkal létesített kapcsolatról is szólnak a neten közzétett videók.  Adódik a kérdés, hogyan alkalmazható ez az emberekre. Nos, ebből nagyon hatásos ízelítőt kaphattam, úgy is, hogy régóta tapasztalom a gyengéd érintés hatalmát. Mégis volt okom csodálkozásra.  

A kulcs itt is a tudatosság és érzékelés. Tudatosság abban az értelemben, hogy ítélkezés mentesen befogadunk és jelen vagyunk a másik emberi lénnyel. Erről többet nem tudok szavakkal mondani. Ezer szó sem írhatja le az érzést, amit az érez, aki kapja és az is érez, aki adja. Nagyszerű ajándék az érintőnek és érintettnek egyaránt. Annyira gyengéd, finom, együttérző, szeretettel teli és figyelmes ez az érintés! Pont olyan, amiben alig van részünk, ha kaptunk is valaha, már rég elfelejtettük. Talán még csecsemőként vagy angyali kisgyerekként … vagy akkor sem, talán soha. Annál több bármiféle bántalmazást, sérelmet, meg nem értést raktároztunk el, akkor is, ha környezetünk azt nem is érzékelte bántalmazásnak. Ettől bezáródunk, mást így érinteni sem merünk, nem is tudjuk, hogyan. Kényelmetlennek érezzük és elutasítjuk azt is, ha minket így megérintenek. Marad intimitásnak az, amit szexként élünk meg, de hát az ritkán ilyen, bár lehetne ilyen is.  Inkább falakat emelünk, hogy tovább ne sérüljünk.

De megvédenek ezek a falak? Mire jók a páncélzatok? Jól érezzük magunkat mögöttük?

A tudatos érintés hatása elképesztő. Teljesen lelazít, feloldja a görcsösséget, minden ellenállást. Összekapcsol a másikkal, együttműködővé tesz, valóban megszelídít, előhívja az együvé tartozás biztonságát, békéjét, viszi az elraktározott „hordalékokat”. Kellő dózisban alkalmazva az elvadulást, erőszakosságot is feloldja. Mennyire más volna egy ilyen világ…  Szívesen „suttognék” újszülöttekkel, pici gyerekekkel, évtizedek óta ilyen érintést nélkülözőkkel. Ha Te is szeretnéd megtanulni gyermekeden, családodban, pároddal gyakorolva, megváltoznának a kapcsolatok.

 

Mi más is lehetséges még, ami ennél is többet hoz létre?